Πόλεις & Χωριά στο Άθως

Ολυμπιάδα 
Στην βορειοανατολική ακτή της Χαλκιδικής, στο δρόμο για τη χερσόνησο του Άθως βρίσκεται η Ολυμπιάδα, η οποία χτίστηκε μετά τη μικρασιατική καταστροφή από πρόσφυγες σε έναν σημαντικό ιστορικό χώρο, αυτόν της αρχαίας Σταγείρου. Τότε λεγόταν τότε Λιμπιάδα, γιατί σύμφωνα με παραδόσεις στην περιοχή εξόρισε ο Κάσσανδρος τη μητέρα του Μεγάλου Αλεξάνδρου Ολυμπιάδα. 
Το σημερινό χωριό, κτισμένο κατά μήκος μιας όμορφης παραλίας, απλώνεται στο μυχό ενός φυσικού λιμανιού, πλαισιώνεται από καταπράσινα βουνά και μαγευτικές παραλίες, που προσελκύουν πλήθος επισκεπτών τους θερινούς μήνες. 

Ιερισσός 
Έδρα του δήμου Αριστοτέλη και μια από τις μεγαλύτερες κωμοπόλεις του νομού Χαλκιδικής, η Ιερισσός ήταν η αρχαία Άκανθος και αποικία των κατοίκων της Άνδρου ενώ πρωτοκατοικήθηκε τα προϊστορικά χρόνια. Το σημερινό της όνομα προέρχεται από το λατινικό ericius, Ερισσός, Ιερισσός. Υπήρξε μέλος της Αθηναϊκής Συμμαχίας. Το 1821 επαναστάτησε και κάηκε από τους Τούρκους. 
Στον αρχαιολογικό χώρο της Ιερισσού ήταν το πρυτανείο της αρχαίας Ακάνθου ενώ εντυπωσιακός είναι και ο πύργος Κρούνας. 
Σήμερα η Ιερισσός αποτελεί παραθεριστικό κέντρο προσφέροντας άρτια υποδομή για αξέχαστες διακοπές. Το ενυδρείο της λειτουργεί από το Μάιο του 2005 και φιλοξενεί ψάρια, θαλασσινά και οστρακοειδή από τον κόλπο της Ιερισσού όπως μουρμούρες, σελάχια, μπαρμπούνια, πέρκες, ζαργούς, αστακούς κ.ά. Είναι χωρητικότητας 40 κυβικών μέτρων, περιέχει θαλασσινό νερό το οποίο ανανεώνεται συνεχώς με ειδική αντλία που συνδέεται με τη θάλασσα. 
Επίσης, στο αμφιθέατρο του κέντρου Πολιτισμού της Ιερισσού προβάλλονται τρισδιάστατες στερεοσκοπικές προβολές βίντεο σε κοίλη οθόνη. 

Μαύρο Αλώνι 
Πρόκειται για τοποθεσία στην Ιερισσό όπου το 1821 κατά την επανάσταση στη Χαλκιδική, οι Τούρκοι κατά διαταγή του Σιντίκ Γιουσούφ Μπέη έσφαξαν 400 Ιερισσιώτες. Έκτοτε, για να τιμηθεί η θυσία, κάθε χρόνο την τρίτη μέρα του Πάσχα, στο χώρο αυτό τελείται τρισάγιο και στη συνέχεια στήνεται χορός όπου συμμετέχει πλήθος κόσμου. Ο χορός λέγεται «καγκελευτός» και αναπαριστά τη σφαγή ενώ το τραγούδι είναι γεμάτο υπονοούμενα για την πολυπόθητη λευτεριά. Η λιτανεία ξεκινάει από την κεντρική εκκλησία της Ιερισσού με την εικόνα της Αναστάσεως, τα λάβαρα, τους ιερείς και την εθνική μας σημαία, πορεύεται με ψαλμωδίες και τον ήχο του ξύλινου σήμαντρου και κατευθύνεται στη θέση «Αλώνι». 
Στο δρόμο για τα Νέα Ρόδα βρίσκονται τα καρνάγια της Ιερισσού εκεί όπου φτιάχνουν και επιδιορθώνουν ψαροκάικα αλλά και τουριστικά σκάφη με παραδοσιακό τρόπο. Χρησιμοποιούν μονάχα ξύλο (πεύκο ή ρόκο) και πρόκειται για μια τέχνη που δε μαθαίνεται, δε διδάσκεται, αλλά πηγαίνει από γενιά σε γενιά. 

Νέα Ρόδα 
Χωριό κτισμένο στο στενότερο σημείο της χερσονήσου του Άθω. Εκεί ο βασιλιάς των Περσών, Ξέρξης το 480 π.Χ. άνοιξε διώρυγα για να περάσει τον πολυπληθή στόλο του. Η διώρυγα είχε μήκος 12 στάδια, περίπου 2.900 μ., και πλάτος που επέτρεπε να περνούν ταυτόχρονα δυο τριήρεις. 
Σήμερα μόλις και διακρίνεται. 
Τα Νέα Ρόδα είναι το μεγαλύτερο προσφυγικό χωριό της βόρειας Χαλκιδικής. Ιδρύθηκε αμέσως μετά την Μικρασιατική καταστροφή στη θέση «Πρόβλακας» από 40 περίπου οικογένειες προσφύγων. 
Σήμερα αποτελεί παραθεριστικό θέρετρο με όμορφη παραλία, ξενοδοχεία και κάμπινγκ, μπαράκια και ταβερνούλες. 

Ουρανούπολη 
Πρόκειται για προσφυγικό χωριό που δημιούργησαν πρόσφυγες από τα Μαρμαρονήσια και την Καισαρεία, λίγο μετά το 1924. Η περιοχή της σημερινής Ουρανούπολης ανήκε στη μονή Βατοπεδίου ήδη από το 1018 και ονομαζόταν Προσφόριον. Το όνομα Ουρανούπολη σε ανάμνηση της αρχαίας πόλης που βρισκόταν στην περιοχή των Νέων Ρόδων, δόθηκε στον οικισμό το 1946. Σήμερα η Ουρανούπολη η οποία αποτελεί την πύλη για το Άγιο Όρος είναι ένα αξιόλογο τουριστικό θέρετρο με μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες (απέχουν 2-3 χλμ. έξω από το κέντρο), ενοικιαζόμενα δωμάτια, μικρότερες μονάδες, καφέ μπαρ, εστιατόρια, μαγαζιά με είδη λαϊκής τέχνης κ.ά. 
Κατά την παραμονή σας στην Ουρανούπολη αξίζει να επισκεφτείτε τον Πύργο Προσφορίου, να απολαύσετε μια κρουαζιέρα στην Αθωνική χερσόνησο ενώ έχετε τη δυνατότητα να νοικιάσετε βαρκάκι και να περιηγηθείτε στα νησάκια Δρένια (ή Γαϊδουρονήσια) που βρίσκονται σε απόσταση αναπνοής από την Ουρανούπολη καθώς και στην Αμμουλιανή. 

Αμμουλιανή 
Είναι το μοναδικό νησί της Χαλκιδικής με μόνιμο πληθυσμό γύρω στους 600 κατοίκους, πρόσφυγες από τη Μικρά Ασία. Η Αμμουλιανή μέχρι το 1925 ήταν μετόχι της μονής Βατοπεδίου του Αγίου Όρους, όπου και έμεναν δυο τρεις καλόγεροι που διαχειρίζονταν την κτηματική περιουσία. Η έκταση του νησιού είναι 4,5 χλμ. 
Στην Αμμουλιανή λειτουργούν ξενοδοχεία, ενοικιαζόμενα δωμάτια και στούντιο, κάμπινγκ, γραφικά ταβερνάκια που σερβίρουν φρέσκο ψάρι, καφέ μπαρ, νυχτερινά μαγαζιά, σούπερ μάρκετ κ.ά. 
Το νησί συνδέεται με φεριμπότ από την ακτή της Τρυπητής (120 χλμ. από Θεσσαλονίκη) και η απόσταση είναι μόλις 2 ναυτικά μίλια. Δρομολόγια στο τηλέφωνο του λιμεναρχείου Ουρανούπολης 23770 71248 και στο λιμεναρχείο Ιερισσού 23770 22666. 

Γομάτι 
Μεγάλο χωριό, ανάμεσα σε χαμηλούς λόφους με ελιές. Βρίσκεται εδώ από το 1932, όταν το ομώνυμο βυζαντινό χωριό που βρισκόταν βορειότερα ισοπεδώθηκε από τους σεισμούς και οι κάτοικοί του μεταφέρθηκαν σε ασφαλέστερη θέση. Κοντά στο χωριό υπάρχει ένα πέτρινο δίτοξο γεφύρι. Η παραλία του χωριού βρίσκεται στη θέση Δεβελίκι. 

Φωτογραφίες

Τοποθεσία

Πόλεις & Χωριά


Κοινοποίηση

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn