Πόλεις & Χωριά της Σιθωνίας

Άγιος Μάμας 
Οδεύοντας προς τη χερσόνησο της Σιθωνίας στα τέσσερα χιλιόμετρα μετά τη διασταύρωση υπάρχει πινακίδα προς Άγιο Μάμα. Ο Άγιος Μάμας διαθέτει μεγάλη σε μήκος και πλάτος παραλία ενώ φημίζεται για το πανηγύρι του που πραγματοποιείται κάθε χρόνο στις αρχές Σεπτεμβρίου. Οι ρίζες του πανηγυριού κρατάνε από τα βυζαντινά χρόνια. 
Στα 2,5 χλμ. βρίσκεται και ο Προϊστορικός οικισμός Αγίου Μάμαντα. 

Όλυνθος 
Η Νέα Όλυνθος γειτνιάζει με την αρχαία Όλυνθο (+1,5 χλμ.) και αποτελεί συνέχεια του βυζαντινού χωριού Μυριόφυτο. Λέγεται ότι το σημερινό όνομα το πήρε από τον κτήτορά της Όλυνθο, αδελφό του Θράκα βασιλιά Ρήσσου. Κάποιοι άλλοι υποστηρίζουν ότι το πήρε από τον ήρωα Όλυνθο, γιο του ποτάμιου θεού Στρυμόνα. 
Υπάρχει πολιτιστικός σύλλογος που κάθε καλοκαίρι διοργανώνει τη «Γιορτή Ελιάς». Βόρεια της Ολύνθου, στη θέση Μαριανά, υπάρχει οχυρός πύργος του 14ου αιώνα κτισμένος από την αγιορείτικη μονή Δοχειαρίου. 
Σε απόσταση 7 περίπου χιλιομέτρων υπήρχε η αρχαία πόλη Μηκύβερνα, λιμάνι της Ολύνθου, η οποία πρέπει να καταστράφηκε τότε που κατέστρεψε ολοκληρωτικά την Όλυνθο ο Φίλιππος Β’ το 348 π.Χ. 

Γερακινή 
Η Γερακινή είναι από τα πρώτα κοσμοπολίτικα θέρετρα της Χαλκιδικής. Υπήρξε μικρός συνοικισμός των εργατών που δούλευαν στα μεταλλεία λευκολίθου. 
Στην περιοχή λειτουργούν ξενοδοχεία, ενοικιαζόμενα δωμάτια, υπάρχουν ταβέρνες, ουζερί, μπαράκια καθώς και πολλά ιδιόκτητα σπίτια. 

Ψακούδια 
Παραθαλάσσιος οικισμός με ξενοδοχεία με θέα τη θάλασσα, ενοικιαζόμενα δωμάτια, ταβερνάκια, καφέ μπαρ, μίνι μάρκετ και μαγαζάκια με καλοκαιρινά είδη. 

Ορμύλια 
Χωριό από την επάνω πλευρά του κεντρικού δρόμου, η ονομασία της Ορμύλιας αποτελεί παράφραση του ονόματος της αρχαίας πόλης Σερμύλης που τοποθετείται κάπου στη γύρω περιοχή. Έξω από την Ορμύλια βρίσκεται η γυναικεία μονή του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου. 
Η παραλία της Ορμύλιας απέχει 7,5 χλμ. από το χωριό. 

Μεταμόρφωση 
Οδηγώντας στον κεντρικό δρόμο και ύστερα από μια όμορφη διαδρομή 9 χλμ. ανάμεσα σε πευκόδασος φτάνετε στη Μεταμόρφωση, οικισμός χτισμένος από πρόσφυγες της Μικρά Ασίας. Διαθέτει μεγάλη παραλία, παιδικές κατασκηνώσεις μέσα σε πυκνό πευκόδασος δίπλα στη θάλασσα, ξενοδοχεία, δυο κάμπινγκ, ενοικιαζόμενα δωμάτια. 

Νικήτη 
Είναι χτισμένη κοντά στην αρχαία πόλη Γαληψός που είχε και αυτή σημαντικό ρόλο κατά την εποχή του Πελοποννησιακού πολέμου. Το μεγαλύτερο μέρος της περιοχής πρέπει να ανήκε σε μοναστήρια του Αγίου Όρους (Μεγίστης Λαύρας, Ξηροποτάμου, Ξενοφώντος). 
Στους φωτεινούς σηματοδότες ο δρόμος κατηφορίζει για την παραλία κατά μήκος της οποίας λειτουργούν ταβερνάκια και ουζερί μπροστά στη θάλασσα, καφέ μπαρ, ενοικιαζόμενα ενώ υπάρχουν και ιδιόκτητα σπίτια. 
Από την επάνω μεριά του δρόμου σχετικές πινακίδες σας οδηγούν στον παραδοσιακό ιστό της Νικήτης με πέτρινα σπίτια – αρκετά αναπαλαιωμένα-, στενά δρομάκια, μια πλατειούλα με τη βρύση, το πλάτανο, ένα ταβερνάκι, ένα καφέ και κάνα δυο ξενώνες. Στην κορυφή του οικισμού δεσπόζει η εκκλησία του Αγίου Νικήτα, κτίσμα του 1867. Αξιόλογο πολιτιστικό γεγονός για την περιοχή αποτελεί ο «Διάπλους» του Τορωναίου κόλπου. 
Πάνω στον κεντρικό δρόμο της Νικήτης θα βρείτε παντοπωλεία, μαγαζιά κινητής τηλεφωνίας, μπουγάτσες, καταστήματα με καλοκαιρινά είδη, κρεοπωλεία, σούπερ μάρκετ. Αποτελεί έδρα του δήμου Σιθωνίας. 
Δυο χιλιόμετρα μετά τη Νικήτη ξεκινάει ουσιαστικά η διαδρομή για τη χερσόνησο της Σιθωνίας. 

Νέος Μαρμαράς 
Ο Νέος Μαρμαράς δημιουργήθηκε το 1922 από πρόσφυγες που ήρθαν από το νησί Μαρμαράς της Μικρά Ασίας. Μέχρι τότε η περιοχή αποτελούσε ιδιοκτησία της μονής Γρηγορίου του Αγίου Όρους. Την ιστορία και παράδοση των κατοίκων του Νέου Μαρμαρά συμβολίζει η βάρκα «Σαντάλα» που προπορευόταν της ψαράδικης πομπής στο νησί Μαρμαράς στη Μικρά Ασία. Αντίγραφο της θα δείτε στο κεντρικό λιμανάκι του οικισμού. Στην εκκλησία των Αγίων Ταξιαρχών φυλάγονται οι εικόνες που έφεραν μαζί τους οι πρόσφυγες. 
Σήμερα ο Νέος Μαρμαράς είναι το πιο κοσμοπολίτικο χωριό στη χερσόνησο της Σιθωνίας. Υπάρχουν ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα, κάμπινγκ, καφέ μπαρ, ζαχαροπλαστεία, ταβέρνες, ουζερί και πιτσαρίες, κλαμπ, μπουζούκια, σούπερ μάρκετ, κάβες, τουριστικά γραφεία, τράπεζες, καταστήματα με είδη λαϊκής τέχνης, με είδη ρουχισμού, πίστα για καρτ, κέντρο υγείας. 
Δίπλα στο Νέο Μαρμαρά είναι η τοποθεσία Παράδεισος με αμμουδερή παραλία, ενοικιαζόμενα και ταβερνάκια. 
Σε απόσταση δυο χιλιομέτρων νότια από το Νέο Μαρμαρά βρίσκεται το ξενοδοχειακό συγκρότημα «Πόρτο Καρράς». 

Παρθενώνας 
Ορεινό χωριό το οποίο εγκατέλειψαν οι κάτοικοι του το 1970 και εγκαταστάθηκαν στο Νέο Μαρμαρά. Ταυτίζεται με την αρχαία πόλη Παρθενόπολη. Ο Παρθενώνας είναι χτισμένος στις πλαγιές του Δραγουδέλη (ή Ίταμου) του ορεινού όγκου της Σιθωνίας με υψόμετρο 810μ. 
Τα τελευταία χρόνια το χωριό έχει αποκτήσει και πάλι ζωή. Πολλά από τα παλιά σπίτια έχουν αναπαλαιωθεί διατηρώντας έτσι το χωριό το παραδοσιακό του χρώμα. Λειτουργούν δυο τρεις ταβέρνες (η μια και το χειμώνα), ένα καφέ μπαρ και λίγοι ξενώνες. 
Στο Παρθενώνα υπάρχει και πολιτιστικός σύλλογος ο «Παρθενών» ο οποίος ιδρύθηκε το 1985 από μια ομάδα νέων Παρθενιωτών. Σκοπός τους ήταν να διατηρήσουν την παράδοση, να διασώσουν τα ήθη και τα έθιμα αλλά και να κρατήσουν την παραδοσιακή αρχιτεκτονική των σπιτιών. 

Τορώνη 
Υπήρξε μια από τις πλέον σημαντικές πόλεις της αρχαίας Χαλκιδικής, η οποία καταστράφηκε τον 6ο αιώνα μ.Χ. από επιδρομές των βαρβάρων ενώ στην περιοχή έχουν ανακαλυφθεί ίχνη προϊστορικού οικισμού. 
Στη χερσόνησο της Λυκήθου βρισκόταν η δεύτερη ακρόπολη της Τορώνης και σήμερα διατηρούνται τα ερείπια βυζαντινού κάστρου, η καταστροφή του οποίου τοποθετείται πιθανότατα επί Τουρκοκρατίας. 
Στο δρόμο που ενώνει την παραλία της Τορώνης με το Πόρτο Κουφό βρίσκεται η κατεστραμμένη Βασιλική του Αγίου Αθανασίου του 5ου αιώνα μ.Χ. 
Η παραλία της Τορώνης εκτείνεται σε μήκος 2 χλμ. 

Πόρτο Κουφό 
Φυσικό λιμανάκι και ένα από τα ασφαλέστερα της Ελλάδος, το Πόρτο Κουφό προσφέρει ήσυχο αραξοβόλι για τα αλιευτικά και τα ιστιοπλοϊκά σκάφη από όλους τους ανέμους. Ο Θουκυδίδης το αναφέρει ως «Κωφός λιμήν». 
Έξω από το λιμάνι βρίσκεται το νοτιότερο ακρωτήριο της Σιθωνίας, τα Καρτάλια. Πρόκειται για μια εντυπωσιακή περιοχή με βραχώδεις ακτές ψηλότερες των 100μ. 
Το Πόρτο Κουφό διαθέτει λίγα ξενοδοχεία, ενοικιαζόμενα δωμάτια με θέα το λιμανάκι και ταβερνούλες. 

Συκιά 
Πρόκειται για ένα από τα παλαιότερα χωριά της Χαλκιδικής, η δε παλιά της ονομασία ήταν Λογός και σύμφωνα με αγιορείτικα έγγραφα η περιοχή ανήκε στη μονή Μεγίστης Λαύρας. 
Για την προέλευση του ονόματος της Συκιάς υπάρχουν διάφορες εκδοχές: η πρώτη σχετίζεται με τη σκιά του Άθως, η δεύτερη από παράφραση της αρχαίας πόλης της περιοχής (Σίγγος) που με το πέρασμα του χρόνου το Σίγγος έγινε Σιγγιά και τελικά Συκιά. Μια τρίτη εκδοχή αναφέρεται στην ύπαρξη μιας γέρικης συκιάς γύρω από την οποία χτίστηκε το χωριό. 
Ενδιαφέρον παρουσιάζει ο παραδοσιακός παλιός ιστός του χωριού με στενά δρομάκια και γραφικά σπίτια καθώς και την εκκλησία του Αγίου Αθανασίου του 1819, η οποία κάηκε δυο φορές. Στο λόφο Κούκο υπάρχουν τα ερείπια κάστρου ενώ ανασκαφές αποδεικνύουν ότι η περιοχή κατοικήθηκε από τον 11ο αιώνα. 
Στη Συκιά και στη γύρω περιοχή λειτουργούν ενοικιαζόμενα δωμάτια, κάμπινγκ ενώ οι ταβέρνες της φημίζονται για τα ντόπια, κρεατικά. 

Σάρτη 
Πρόκειται για προσφυγικό χωριό το οποίο χτίστηκε από πρόσφυγες που ήρθαν από την Αφισσιά, νησί της θάλασσας του Μαρμαρά στη Μικρά Ασία. Η τοποθεσία ήταν μετόχι και κατά τον 14ο αιώνα μ.Χ. αναφέρεται ότι ανήκε στη μονή Ξηροποτάμου του Αγίου Όρους. Στην ίδια θέση ή στη γύρω περιοχή ήταν χτισμένη η αρχαία Σάρτη, από όπου πήρε το χωριό και το σημερινό του όνομα. 
Η Σάρτη σήμερα κατά τους καλοκαιρινούς μήνες σφύζει από ζωή και διαθέτει ξενοδοχεία, ενοικιαζόμενα δωμάτια, ταβέρνες, οβελιστήρια, καφέ μπαρ, κλαμπ, ουζερί, μαγαζιά με είδη λαϊκής τέχνης, κάβες, σούπερ μάρκετ, τουριστικά γραφεία, γραφεία ενοικίασης αυτοκινήτων κ.ά. 

Βουρβουρού 
Πρόκειται για παραθαλάσσιο τουριστικό χωριό της ανατολικής Σιθωνίας, με ιδιόκτητα σπίτια, ξενοδοχεία, ενοικιαζόμενα δωμάτια, αλλά και τον οικισμό του καθηγητών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. 
Τον κόλπο της Βουρβουρού περιτριγυρίζουν εννέα μικρά νησάκια με μεγαλύτερο το Διάπορο. 

Όρμος Παναγιάς 
Ο βυζαντινός ναός που βρίσκεται εκεί έδωσε το όνομα του στην περιοχή. Στο γραφικό λιμανάκι του Όρμου θα βρείτε ταβερνάκια, καφέ μπαρ και λίγα ενοικιαζόμενα δωμάτια. Από τον Όρμο ξεκινούν ημερήσιες κρουαζιέρες για τον περίπλου του Άθως. 

Άγιος Νικόλαος 
Πρόκειται για έναν από τους παλαιότερους οικισμούς της Χαλκιδικής ο οποίος σύμφωνα με την παράδοση δημιουργήθηκε από τη συνένωση των κατοίκων μικρότερων οικισμών. 
Στην τοποθεσία Βέτρυνος νοτιοδυτικά του σημερινού χωριού, υπάρχουν ίχνη προϊστορικού οικισμού. Κατά τον 14ο αιώνα κατοικούνταν και η περιοχή Πύργος, βορειοανατολικά, που τα κλασσικά χρόνια εξελίχθηκε σε πολιτισμό με την ονομασία Σιγγός, υπήρχε η μονή του Αγίου του Χρυσοκαμάρου μετόχι της μονής Ξενοφώντος. Έγγραφα του 1300 αναφέρουν ότι κατοικούνταν και ο συνοικισμός Φουρνεία, ερείπια του οποίου σώζονται ακόμη και σήμερα στην περιοχή Παλαιόφουρνος. 
Σήμερα ο Άγιος Νικόλαος διατηρεί παλιά σπίτια πέτρινα ενώ πολύ όμορφη είναι η κεντρική πλατεία με τους καφενέδες και τις ψησταριές. Επίνειο του Αγίου Νικολάου είναι ο Όρμος Παναγιάς, σε απόσταση 2,5 χλμ. 

Πυργαδίκια 
Βρίσκονται στη βόρεια πλευρά του Σιγγιτικού κόλπου, στο μυχρό μεταξύ Σιθωνίας και Αγίου Όρους. 
Τα Πυργαδίκια ή Άγιος Δημήτριος όπως αλλιώς είναι γνωστό το χωριό είναι χτισμένα πάνω σε βραχονησίδα, το δε όνομά τους σχετίζεται με τη φρυγική λέξη gordo που σημαίνει πόλη. Το χωριό είναι προσφυγικό και δημιουργήθηκε το 1922 από πρόσφυγες που ήρθαν από την Αφθόνη της περιοχής Μαρμαράς της Μικρά Ασίας. Στην εκκλησία της Παναγίας Καστρέλλας βρίσκεται η εικόνα της Παναγίας που έφεραν οι κάτοικοι από την Αφθόνη. Οι Τούρκοι την είχαν πετάξει στη θάλασσα αλλά οι κάτοικοι τη βρήκανε μέσα σε κάστρο. Έτσι πήρε και το όνομα Καστρέλλα. Όσον αφορά την εκκλησία του Αγίου Δημητρίου, από όπου πήρε και το επίσημο όνομα του το χωριό, είναι χτισμένη πάνω σε παλαιοχριστιανική βασιλική του 6ου αιώνα μ.Χ. και κάποτε λειτούργησε και ως σχολείο. 
Για πανοραμική θέα, από τους Αγίους Θεοδώρους ο δρόμος οδηγεί στο ξωκλήσι Μεταμόρφωση του Σωτήρος, παλιό παρατηρητήριο των Τούρκων. 

Φωτογραφίες

Τοποθεσία

Πόλεις & Χωριά

Ψαροχώρια

Τα γραφικά παραθαλάσσια χωριά οργανώθηκαν στην αρχή από οικογένειες ψαράδων. Στο λιμανάκι κάθε χωριού άραζαν τα καϊκια που επέστρεφαν μετά το ψάρεμα. Από το 1922

Περισσότερα »

Παραδοσιακά Χωριά

Η δημοφιλής αρχιτεκτονική της Χαλκιδικής είναι ένας κλάδος της επίσης γνωστής αρχιτεκτονικής της Μακεδονίας. Στη Χαλκιδική συναντάμε όλες τις κατηγορίες από τα πιο απλά σπίτια

Περισσότερα »

Κοινοποίηση

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn