Λαογραφικές Εκδηλώσεις & Φεστιβάλ

Πλούσιος και σε παραδόσεις, σε ήθη και έθιμα, λαϊκά πανηγύρια και γιορτές ο νομός Χαλκιδικής προσελκύει πλήθος κόσμου όλους τους μήνες του χρόνου. Να’ ναι οι γιορτές τοπικών προϊόντων κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, τα λαϊκά πανηγύρια παραμονές και ανήμερα θρησκευτικών εορτών, να’ ναι οι αποκριάτικες εκδηλώσεις, τα ήθη και πασχαλιάτικα έθιμα, πάντα θα βρίσκετε μια αφορμή για να βρεθείτε κοντά στον επίγειο παράδεισο!

Νέα Φώκαια
Τριήμερες εκδηλώσεις στα τέλη Ιουνίου προς τιμήν του Αποστόλου Παύλου (28-30/6) καθώς και στις 14 Ιουλίου προς τιμήν της έλευσης των πρώτων προσφύγων από τη Μικρά Ασία.

Νέα Μουδανιά
Γιορτή σαρδέλας στα μέσα του Ιουλίου.

Όλυνθος
Γιορτή ελιάς το τελευταίο τριήμερο του Ιουλίου.

Ολυμπιάδα
Γιορτή μυδιού στις 6 – 7 Ιουλίου, της Αγίας Κυριακής.

Ιερισσός
Παραδοσιακό πανηγύρι με κουρμπάνι (φαγητό και κρασί), στις 20 Ιουλίου του Προφήτη Ηλία.

Μαύρο Αλώνι
Πρόκειται για τοποθεσία στην Ιερισσό όπου το 1821 κατά την επανάσταση στη Χαλκιδική, οι Τούρκοι κατά διαταγή του Σιντίκ Γιουσούφ Μπέη έσφαξαν 400 Ιερισσιώτες. Έκτοτε, για να τιμηθεί η θυσία, κάθε χρόνο την τρίτη μέρα του Πάσχα, στο χώρο αυτό τελείται τρισάγιο και στη συνέχεια στήνεται χορός όπου συμμετέχει πλήθος κόσμου. Ο χορός λέγεται «καγκελευτός» και αναπαριστά τη σφαγή ενώ το τραγούδι είναι γεμάτο υπονοούμενα για την πολυπόθητη λευτεριά. Η λιτανεία ξεκινάει από την κεντρική εκκλησία της Ιερισσού με την εικόνα της Αναστάσεως, τα λάβαρα, τους ιερείς και την εθνική μας σημαία, πορεύεται με ψαλμωδίες και τον ήχο του ξύλινου σήμαντρου και κατευθύνεται στη θέση «Αλώνι».
Στις 20 Ιουλίου, ανήμερα του Προφήτη Ηλία, στη Βάβδο γιορτάζονται «Τα καζάνια τ’ Αϊ Λιά».

Νέα Ρόδα
Γιορτή σαρδέλας την τελευταία Δευτέρα του Ιουλίου.

Βράσταμα
Γιορτή ρακιού στις 14 και 15 Αυγούστου.

Αρναία
Θρησκευτική γιορτή και λαϊκό πανηγύρι με πολλές λαογραφικές εκδηλώσεις, 26 Ιουλίου της Αγίας Παρασκευής και 27 Ιουλίου του Αγίου Παντελεήμονα.
Ανήμερα του Πάσχα στην πλατεία του χωριού αναβιώνει το έθιμο «Πασχαλιάτικο Κιόσκι». Κοπέλες των χορευτικών συγκροτημάτων ντυμένες με παραδοσιακές φορεσιές προσφέρουν σ’ όλους τους διερχόμενους κόκκινα αυγά, τσουρέκια, πίτες και κρασί και τους εύχονται «Χριστός Ανέστη» και «Χρόνια Πολλά». Τη δεύτερη μέρα αναβιώνει το έθιμο «ζύγισμα». Την τρίτη μέρα του Πάσχα αναβιώνει το έθιμο «Κούτσμανους». Κάτοικοι της Αρναίας καβάλα πάνω σ’ άλογα και ντυμένοι με παραδοσιακές στολές ανεβαίνουν στο ύψωμα του Προφήτη Ηλία. Προσκυνούν τις εικόνες και ξεκινάει ο χορός «Κούτσμανους». Ακολουθεί σκοποβολή με στόχους κόκκινα αυγά κρεμασμένα και αφού τελειώσει κατεβαίνουν στο ξωκλήσι της Αγίας Παρασκευής όπου συνεχίζεται ο χορός και το γλέντι.

Ταξιάρχης
Γιορτή μανιταριού και ελάτου στις αρχές Σεπτεμβρίου.

Άγιος Μάμας
Ξεχωρίζει η Εμποροπανήγυρη (1 – 5 Σεπτεμβρίου) η οποία πλαισιώνεται από παράλληλες πολιτιστικές εκδηλώσεις.

Νικήτη
Τριήμερο παραδοσιακό πανηγύρι για τη γιορτή του Νικήτα Μεγαλομάρτυρα (15 Σεπτεμβρίου).

Πολύγυρος
Τοπική εθνική γιορτή θεωρείται η 17η Μαΐου, τότε που κηρύχθηκε η επανάσταση της Χαλκιδικής. Από πανηγύρια τα πιο γνωστά είναι της Παναγίας στις 15 Αυγούστου, του Αγίου Νικολάου Ορφανού στις 20 Ιουνίου και του Προφήτη Ηλία στις 20 Ιουλίου.
Στις 18 Οκτωβρίου γιορτάζεται η επέτειος απελευθέρωσης Πολυγύρου (1912).
Γνωστό επίσης και το καρναβάλι του Πολυγύρου με ιστορία από τη δεκαετία του ’50. Την Κυριακή της Τυροφάγου (Αποκριάς) αναβιώνει το έθιμο της «Κατσ’ αμάκας» όπου προσφέρονται κρασί και εδέσματα ενώ οι εκδηλώσεις κορυφώνονται με την παρέλαση των αρμάτων και των πεζοπόρων τμημάτων (www.poligiros.gr).

Στρατώνι
Τα τελευταία χρόνια στο δημοτικό διαμέρισμα Στρατώνι του δήμου Αριστοτέλη πραγματοποιούνται αποκριάτικες εκδηλώσεις με παρελάσεις καρναβαλιστών και αρμάτων (www.carnivalstratoniou.gr).

Φωτογραφίες

Τοποθεσία

Κοινοποίηση

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn