Σιθωνία Διαδρομή

ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΣΤΗ ΧΕΡΣΟΝΗΣΟ ΤΗΣ ΣΙΘΩΝΙΑΣ

Στη Σιθωνία το πράσινο του πεύκου κυριαρχεί μέχρι το γιαλό, η γη αναπνέει και τα αρώματά της αναδύονται μ’ έναν τρόπο που σε «μεθάνε». Στη Σιθωνία οι δαντελωτοί της κολπίσκοι μαγνητίζουν, η δε ανατολή του ηλίου αλλά και του φεγγαριού πίσω από την επιβλητική κορυφή του Άθωνα αποτελούν εμπειρία μοναδική!

Ξεκινώντας από Θεσσαλονίκη, στο 60ο χλμ. είναι η διασταύρωση όπου δεξιά πηγαίνει προς Σιθωνία, ενώ ευθεία συνεχίζει για Κασσάνδρα. Ξεκινώντας από κείνο το σημείο ύστερα από 4 χιλιόμετρα συναντάτε πινακίδα προς Άγιο Μάμμα και στη συνέχεια αριστερά προς Όλυνθο (+ 2 χλμ.) και δεξιά προς Προϊστορικό οικισμό Αγίου Μάμαντα (+ 1 χλμ.). Στην Όλυνθο επισκεφτείτε την αρχαία πόλη, το σημαντικότερο πολιτικό κέντρο της Χαλκιδικής κατά τα κλασικά χρόνια.

Περνάτε από τις Καλύβες και ύστερα από 3 χλμ. φτάνετε στη διασταύρωση (στα φανάρια) του Πολυγύρου. Αριστερά πηγαίνει προς την πρωτεύουσα της Χαλκιδικής, τον Πολύγυρο (+ 12 χλμ.) ενώ δεξιά προς το επίνειο του, τη Γερακινή.

Συνεχίζετε συναντώντας πινακίδες για ΨακούδιαΟρμύλιαΜεταμόρφωση και φτάνετε στη Νικήτη, η οποία αποτελεί ουσιαστικά την αρχή για το γύρο της χερσονήσου.

Ύστερα από 2 χλμ. ο δρόμος διακλαδίζεται και οδηγεί στη δυτική και ανατολική Σιθωνία. Δεξιά είναι η δυτική πλευρά προς Νέο Μαρμαρά (+ 18 χλμ.), Πόρτο Καρρά (+ 20 χλμ.), Πόρτο Κουφό (+ 44 χλμ.) και ευθεία η ανατολική προς Άγιο Νικόλαο (+ 8 χλμ.), Βουρβουρού (+ 11 χλμ.), Σάρτη (+ 40 χλμ.), Συκιά (+ 51 χλμ.).

Συνεχίζοντας τη διαδρομή για τη δυτική πλευρά της χερσονήσου περνάτε από διάφορες παραλίες, και φτάνετε στον κοσμοπολίτικο Νέο Μαρμαρά. Σε απόσταση 5 χλμ. από το Νέο Μαρμαρά, ανηφορίζοντας την πλαγιά φτάνετε στον παραδοσιακό οικισμό Παρθενώνα. Από την κεντρική οδό και ύστερα από 2 χλμ. προσεγγίζετε το ξενοδοχειακό συγκρότημα «Πόρτο Καρράς» το οποίο απλώνεται σε μια έκταση 18.000 στρεμμάτων με παραλίες συνολικής έκτασης 10 χλμ. και 34 ιδιωτικά λιμανάκια.

Άλλα 14 χλμ. σε ένα τοπίο που μοσχοβολάει πεύκο, σ’ ένα τοπίο που ικανοποιεί αισθήσεις όπως η όσφρηση και η όραση. Χρώματα και αρώματα σε μια μαγευτική διαδρομή, που εδώ πραγματικά το ευχαριστιέσαι εάν είσαι με ανοιχτό αυτοκίνητο.

Μια μικρή πινακίδα σας ενημερώνει ότι φτάσατε στην παραλία της Τριστινίκα, ενώ συνεχίζοντας τη διαδρομή σας έχετε προσεγγίσει και την Τορώνη. Άλλα 2 χλμ. και φτάσατε στο όμορφο λιμανάκι του Πόρτο Κουφό. Αφήνοντας πίσω σας το Πόρτο Κουφό διασχίζετε μια πανέμορφη διαδρομή 11 χλμ. και συναντάτε ταμπέλα για Καλαμίτσι. Έχετε εισέλθει στη δυτική πλευρά της χερσονήσου. Περνάτε τις ακτές Κριαρίτσι και Κληματαριά και φτάνετε στην παραλία της Συκιάς. Από κει το χωριό Συκιά απέχει 2 χλμ. από τον κεντρικό δρόμο. Επόμενη στάση στην πολύβουη Σάρτη, που συγκεντρώνει κάθε καλοκαίρι πλήθος κόσμου. Από κείνο το σημείο απολαμβάνετε ακόμη περισσότερο τη διαδρομή σας, αφενός γιατί κατακλύζεται από τα πευκοδάση αφετέρου γιατί οι χωματόδρομοι όλο και σε κάποια μαγική παραλία καταλήγουν! Πλησιάζοντας στη Βουρβουρού, θα εκπλαγείτε από το υπέροχο θέαμα του συμπλέγματος με τα εννέα νησάκια. Γραφικός ο Όρμος της Παναγίας αφετηρία για ημερήσιες κρουαζιέρες ενώ σε απόσταση 3 χλμ. θα καταλήξετε στον Άγιο Νικόλαο, από τους παλιότερους οικισμούς της Χαλκιδικής. Συνεχίζοντας τη διαδρομή σας με ανατολική κατεύθυνση περνάτε από την ακτή Σαλονικιού, και φτάνετε στα Πυργαδίκια, απ’ όπου έχετε τη δυνατότητα να πορευτείτε προς την ορεινή Χαλκιδική και τα χωριά του Χολομώντα. Για την Αρναία θα διανύσετε 35 χλμ. και από εκεί άλλα 16 χλμ. μια μαγευτική διαδρομή στην καρδιά του Χολομώντα για να φτάσετε στον Ταξιάρχη.

Gallery

Location

Αξιοθέατα

Άθως Διαδρομή

ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΣΤΗ ΧΕΡΣΟΝΗΣΟ ΤΟΥ ΑΘΩΣ Το μεγαλύτερο τμήμα της τρίτης χερσονήσου της Χαλκιδικής αποτελεί ξεχωριστή μοναστική πολιτεία με είκοσι μονές και έδρα τους τις Καρυές.

Read More »

Καταδύσεις

Ο βυθός της Χαλκιδικής διαθέτει πλούσια και ποικίλη χλωρίδα και πανίδα όπως κοράλλια, σφουγγάρια, χταπόδια, καβούρια, ιππόκαμπους, διάφορα ψάρια, σπηλιές, ναυγάγια κ.ά. Όλα αυτά όμως

Read More »

Share

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn