Κασσάνδρα Διαδρομή

ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΣΤΗ ΧΕΡΣΟΝΗΣΟ ΤΗΣ ΚΑΣΣΑΝΔΡΑΣ

Η Κασσάνδρα ξεχωρίζει για τον κοσμοπολίτικο χαρακτήρα της αφού διαθέτει αρκετά χωριά με μεγάλα ξενοδοχειακά συγκροτήματα, in μπαράκια και νυχτερινά κέντρα. Ξεχωρίζει για τα πολιτιστικά της δρώμενα και τα γαστρονομικά της φεστιβάλ, για τη διασκέδαση και τις δραστηριότητές της, μα και για τη μυθολογία της, αφού είναι ο τόπος στον οποίο διαδραματίστηκε η περίφημη Γιγαντομαχία.

Ξεκινώντας από Θεσσαλονίκη, στο 35ο χλμ. υπάρχει πινακίδα για Άγιο Παύλο (+1 χλμ.), Νέα Καλλικράτεια. Στον Άγιο Παύλο, μεταξύ άλλων, έχετε τη δυνατότητα να επισκεφτείτε τους αμπελώνες και το οινοποιείο «Ευάγγελος Τσάνταλης»  ενώ στη Νέα Καλλικράτεια θα βρείτε ξενοδοχεία – μέλη της Ένωσης Ξενοδόχων Χαλκιδικής, για ευχάριστη και άνετη διαμονή.

Στο 40ο χλμ. πινακίδα για Νέα Καλλικράτεια (+ 3 χλμ.), Νέα Σύλλατα (+ 5 χλμ.), Νέα Τρίγλια, Πετράλωνα (+ 12 χλμ.) με το περίφημο Σπήλαιο των Πετραλώνων , Γεωπονικά (+ 2 χλμ.), στο 46ο χλμ. για Σωζόπολη (+ 1 χλμ.), λίγο πιο κάτω για Νέα Πλάγια, Τρίγλια (+ 3 χλμ.).

Στο 50ο περίπου χλμ. υπάρχει έξοδος για Νέα Μουδανιά, εκεί όπου τα κάθε χρόνο πραγματοποιείται το «Φεστιβάλ Θάλασσας»  ενώ ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει και το μουσείο αλιευτικών σκαφών και εργαλείων.

Στο 60ο χλμ. είναι η διασταύρωση που δεξιά στρίβει για τη Σιθωνία, και ευθεία πηγαίνει για Κασσάνδρα. Ύστερα από 6 χιλιόμετρα φτάνετε στη γέφυρα της διώρυγας της Νέας Ποτίδαιας με την καταπληκτική θέα δεξιά και αριστερά. Ύστερα από 9 χλμ. συναντάτε διακλάδωση που οδηγεί στη μικρή πολιτεία της Σάνης (+ 9 χλμ.). Από την κεντρική οδό, ένα χιλιόμετρο μετά το φανάρι για Σάνη, φτάνετε στη Νέα Φώκαια, με το βυζαντινό Πύργο του Αγίου Παύλου πάνω στο λόφο να ξεχωρίζει.

Στρίβετε για την Άθυτο (ή Άφυτος), ένα από τα πλέον παραδοσιακά χωριά της Χαλκιδικής, με πέτρινα σπίτια και λιθόστρωτα καλντερίμια.  Μισό χιλιόμετρο μετά την Άθυτο, θα συναντήσετε στα δεξιά σας ταμπέλα προς Κασσανδρεία (+ 4,7 χλμ.) όπου η διαδρομή σας οδηγεί στη δυτική πλευρά της χερσονήσου.

Φτάνετε στην Καλλιθέα (84 χλμ. από Θεσσαλονίκη) χωριό που πιθανώς να πήρε το όνομα του από την πολύ ωραία θέα που έχει από την πλατεία. Στην Καλλιθέα, εκτός από την κοσμική ζωή, αξίζει να επισκεφτείτε το ιερό του Άμμωνος Δία, το οποίο συνδέεται με την αρχαία Άφυτο.

Πέντε χιλιόμετρα μετά την Καλλιθέα συναντάτε την Κρυοπηγή, η οποία είναι χτισμένη στην πλαγιά ενός λόφου και απέχει από τη θάλασσα 1.200 μ.

Το Πολύχρονο κάθε καλοκαίρι σφύζει από ζωή, ενώ 3 χλμ. δυτικά του οικισμού τεράστιο οικολογικό ενδιαφέρον αποτελεί η λιμνούλα Μαυρόμπαρα. Άλλο ένα πολύβουο καλοκαιρινό θέρετρο είναι η Χανιώτη, κτισμένη πιθανά στη θέση της παλιάς πόλης Αιγή (ή Αιγαί).

Το Πευκοχώρι είναι γνωστό και ως Καψόχωρα και εκεί τοποθετείται η αρχαία πόλη Νεάπολις.

Στο νοτιοανατολικό άκρο της χερσονήσου της Κασσάνδρας βρίσκεται το Παλιούρι. Λέγεται ότι στην περιοχή βρισκόταν η αρχαία πόλη Θέραμβος την οποία αναφέρει ο Ηρόδοτος. Διανύοντας 6 χλμ. σε δρόμο με πευκοδάσος δεξιά και αριστερά και καταπληκτική θέα στις δυτικές και νότιες ακτές της Κασσάνδρας, φτάνετε στην Αγία Παρασκευή η οποία φημίζεται για τα ιαματικά της λουτρά

Στη μέση περίπου της διαδρομής από τα λουτρά για Νέα Σκιώνη (στα 3 χλμ.) κάντε οπωσδήποτε μια στάση στο ξωκλήσι της Παναγίας Φανερωμένης με τη θαυματουργή- όπως λένε- εικόνα της Παναγίας.

Άλλα 3 χλμ. και φτάνετε στη Νέα Σκιώνη, όπου παλιά ονομαζόταν Τσαπράνι. Περνάτε από τη Μόλα Καλύβα, από την αρχαία Μένδη που κάποτε ανθούσε λόγω της εμπορίας του περίφημου Μενδαίου οίνου και στη συνέχεια συναντάτε πινακίδα για Καλάνδρα ( + 1 χλμ.) και Ποσείδι ( + 2,7 χλμ.). Στα 2 χλμ. έχετε φτάσει σε διασταύρωση, όπου αριστερά (ερχόμενοι από το νότιο άκρο της χερσονήσου) κατεβαίνετε στη Σκάλα Φούρκας ενώ δεξιά πηγαίνει προς το χωριό Φούρκα ( + 2 χλμ.) και το ορεινό Κασσανδρινό ( + 4 χλμ.).

Από τον κεντρικό δρόμο, ύστερα από 8 χλμ. φτάνετε στη Σίβηρη, στο αμφιθέατρο της οποίας κάθε καλοκαίρι πραγματοποιείται το φημισμένο «Φεστιβάλ Κασσάνδρας» φιλοξενώντας πλήθος πολιτιστικών εκδηλώσεων.

Η Κασσανδρεία ή Βάλτα είναι το κέντρο των κυριότερων υπηρεσιών της Κασσάνδρας. Στο φανάρι της Κασσανδρείας (στο ζαχαροπλαστείο «Βάσος») υπάρχει δασικός ασφαλτοστρωμένος δρόμος που ύστερα από 17 χλμ. καταλήγει στη διασταύρωση της Σάνης.

Συνεχίζοντας από Κασσανδρεία, ύστερα από 6 χλμ. φτάνετε στη διασταύρωση (φανάρια Καλλιθέας) της Κασσάνδρας, για την ανατολική και δυτική πλευρά της.

Να υπολογίζετε ότι για το γύρο της χερσονήσου Κασσάνδρας θα διανύσετε συνολικά 175 χιλιόμετρα, υπολογίζοντας τη διαδρομή από τη Νέα Ποτίδαια.

Gallery

Location

Αξιοθέατα

Διαδρομές

Τρεις χερσόνησοι -η Κασσάνδρα, η Σιθωνία και ο Άθως-, η κάθε μια με τον δικό της χαρακτήρα, τις δικές της ιδιαιτερότητες, τα δικά της τοπία.

Read More »

Ιππασία

Ιππικές διαδρομές θα απολαύσετε τόσο στη Σιθωνία όσο και στον ορεινό όγκο του Χολομώντα. Φωτογραφίες Τοποθεσία Δραστηριότητες & Σπορ Κοινοποίηση Share on facebook Facebook Share

Read More »

Share

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn