ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΣΤΗ ΧΕΡΣΟΝΗΣΟ ΤΟΥ ΑΘΩΣ

Το μεγαλύτερο τμήμα της τρίτης χερσονήσου της Χαλκιδικής αποτελεί ξεχωριστή μοναστική πολιτεία με είκοσι μονές και έδρα τους τις Καρυές. Το Άγιον Όρος αποτελεί άβατον στο γυναικείο φύλλο ενώ για να το επισκεφτούν οι άρρενες θα πρέπει να έχουν λάβει άδεια διαμονητήριου.

Η διαδρομή στη χερσόνησο του Άθως φτάνει έως την Ουρανούπολη, την πύλη του Αγίου Όρους όπως την αποκαλούν, αφού από εκεί αναχωρούν τα πλοία για τις αγιορείτικες μονές.

Επιλογές διαδρομών για την χερσόνησο του Άθως
 
Υπάρχουν τρεις διαδρομές για να φτάσετε στην χερσόνησο του Άθως: με αφετηρία τη Θεσσαλονίκη μια διαδρομή είναι να ακολουθήσετε το δρόμο για Πολύγυρο και στο ύψος του Αγίου Προδρόμου να στρίψετε αριστερά. Σ’ αυτή την περίπτωση θα περάσετε μέσα από τον Άγιο Πρόδρομο, χωριό το οποίο φημίζεται για τις ταβέρνες με τα σουβλάκια του. Αν πάλι θέλετε να αποφύγετε την καθυστέρηση στον Άγιο Πρόδρομο, τότε από τον κεντρικό δρόμο θα συναντήσετε μια δεύτερη πινακίδα για Αρναία. Μπορείτε να πάτε και από εκεί.

Η δεύτερη διαδρομή είναι να φτάσετε μέχρι τον Πολύγυρο (60 χλμ.) και από εκεί να ακολουθήσετε τις πινακίδες για Βράσταμα, Πλανά, να συνεχίσετε για Γομάτι, να βγείτε Ιερισσό και από εκεί να φτάσετε στον τελικό σας προορισμό.

Η τρίτη διαδρομή είναι να ακολουθήσετε την Εγνατία οδό Θεσσαλονίκης – Καβάλας μέχρι να συναντήσετε έξοδο για Άγιον Όρος. Από εκεί ακολουθείτε το δρόμο για Ιερισσό, Ουρανούπολη, Άγιον Όρος.

Η χιλιομετρική απόσταση είναι περίπου η ίδια, δηλαδή 127 χλμ. μέχρι την Ουρανούπολη, η διαφορά είναι ότι στην πρώτη διαδρομή θα συναντήσετε πολλές στροφές, θα περάσετε όμως από τη γραφική Αρναία, το Παλαιοχώρι, τα Στάγειρα πατρίδα του μεγάλου Έλληνα φιλόσοφου Αριστοτέλη, τη Στρατονίκη. Η δεύτερη διαδρομή έχει κάποιες στροφές, είναι όμως πιο εύκολη από την πρώτη ενώ η τρίτη διαδρομή είναι σχετικά η πιο άνετη.

Ακολουθώντας την πρώτη διαδρομή, στο 41,5ο χλμ. είναι η ταμπέλα για Αρναία, Ιερισσό, Άγιον Όρος. Ύστερα από 500 μέτρα φτάνετε στον Άγιο Πρόδρομο. Την Αρναία  τη συναντάτε αφού έχετε διανύσει συνολικά 72 χλμ. Περνάτε από την πλατεία της με τους καφενέδες και τα μαγαζιά που πουλούν υφαντά, μέλι, τσίπουρο, κ.ά. και συνεχίζετε για Παλαιοχώρι (+ 5 χλμ.). Από εκεί δεξιά ο δρόμος οδηγεί προς Μεγάλη Παναγιά, Πυργαδίκια και Άγιο Νικόλαο. Ευθεία περνάει από το Νεοχώρι (+ 3 χλμ.) ενώ ύστερα από 2 χλμ. υπάρχει δρόμος αριστερά για Βαρβάρα, Ολυμπιάδα και Σταυρό. Συνεχίζετε ευθεία για Στάγειρα, γενέτειρα του μεγάλου φιλόσοφου Αριστοτέλη, με το ομώνυμο άλσος και τον ανδριάντα του. Δίπλα στα Στάγειρα η Στρατονίκη, στη συνέχεια το Στρατώνι και από κει και μετά ο δρόμος πλέον συνεχίζει σε ευθεία για Ιερισσό την αρχαία Άκανθο και μια από τις μεγαλύτερες κωμοπόλεις του νομού Χαλκιδικής. Στην έξοδο της Ιερισσού θα συναντήσετε τα καρνάγια ενώ ύστερα από 6 χλμ. φτάνετε στα Νέα Ρόδα χωριό κτισμένο στο στενότερο σημείο της χερσονήσου του Άθω. Δυο χιλιόμετρα μετά τα Νέα Ρόδα είναι η Τρυπητή, από όπου αναχωρούν φεριμπότ για το νησάκι της Αμμουλιανής. Για τις ακριβείς ώρες των δρομολογίων επικοινωνήστε στα τηλέφωνα 23770 31376 λιμενικό φυλάκιο Τρυπητής και 23770 22666 λιμεναρχείο Ιερισσού. Άλλα 7 χλμ. και φτάνετε στην Ουρανούπολη χτισμένη στους πρόποδες του Άθωνα.

Gallery

Location

Αξιοθέατα

Κασσάνδρα Διαδρομή

ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΣΤΗ ΧΕΡΣΟΝΗΣΟ ΤΗΣ ΚΑΣΣΑΝΔΡΑΣ Η Κασσάνδρα ξεχωρίζει για τον κοσμοπολίτικο χαρακτήρα της αφού διαθέτει αρκετά χωριά με μεγάλα ξενοδοχειακά συγκροτήματα, in μπαράκια και νυχτερινά κέντρα. Ξεχωρίζει

Read More »

Ιππασία

Ιππικές διαδρομές θα απολαύσετε τόσο στη Σιθωνία όσο και στον ορεινό όγκο του Χολομώντα. Φωτογραφίες Τοποθεσία Δραστηριότητες & Σπορ Κοινοποίηση Share on facebook Facebook Share

Read More »

Share

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn