Χολομώντας

Στο κέντρο της Χαλκιδικής και προς τα βόρεια δεσπόζει ο ορεινός όγκος του Χολομώντα, περιοχή κατάφυτη με απίστευτη ομορφιά και υπέροχη θέα προς κάθε κατεύθυνση.

Ο Χολομώντας ήταν γνωστός από την αρχαιότητα, λόγω της ξυλείας του, η οποία ήταν περιζήτητη από τους ναυπηγούς. Ονομάζεται και υψίζωνος, δηλαδή “υψηλά εζωσμένον”, λόγω της εντυπωσιακής του βλάστησης.

Ο ορεινός όγκος του Χολομώντα καλύπτεται από βελανιδιές στα χαμηλά, καστανιές, πουρνάρια, πεύκα, έλατα, οξιές στα ψηλότερα. Η εικόνα του δάσους διακόπτεται από τα ξέφωτα ή τα λιβάδια με τα αγριολούλουδα και τα αρωματικά φυτά. Συναντάμε επίσης μανιτάρια, βότανα, τσάι του βουνού και ρίγανη, ενώ πλούσια είναι και η πανίδα του βουνού με πολλά είδη άγριων ζώων και πουλιών.

Η καλύτερη περιοχή για να το δείτε είναι το χωριό Ταξιάρχης. Η διαδρομή από την στροφή από τον κεντρικό ασφαλτοστρωμένο δρόμο, πριν από την Αρναία, μέσα από το χωριό είναι υπέροχη και διασχίζει την καρδιά του δάσους, έτσι ώστε ο επισκέπτης να έχει τη δυνατότητα να το δει σε όλο του το μεγαλείο και να σταματήσει σε διάφορα σημεία για να απολαύσει τη φύση.

Στην περιοχή του Ταξιάρχη υπάρχει παράρτημα του τμήματος Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Φωτογραφίες

Τοποθεσία

Αξιοθέατα

Δίον

Απέχει από τον Πολύγυρο περίπου 150 χιλιόμετρα. Ήταν η ιερή πόλη των αρχαίων Μακεδόνων (αντίστοιχη με τους Δελφούς και την Ολυμπία για τη Νότια Ελλάδα). Πρόκειται

Περισσότερα »

Κοινοποίηση

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn