Απέχει από τον Πολύγυρο περίπου 150 χιλιόμετρα. Ήταν η ιερή πόλη των αρχαίων Μακεδόνων (αντίστοιχη με τους Δελφούς και την Ολυμπία για τη Νότια Ελλάδα). 
Πρόκειται για μια ισχυρά περιτειχισμένη πόλη, με τέλεια ρυμοτομία. Ναοί και άλλα ιερά, αγάλματα θεών, σοφών, βασιλέων και ηρώων κοσμούν την πόλη μαζί με δημόσια και ιδιωτικά κτίρια, θέατρα, λουτρά και παλαιοχριστιανικές βασιλικές. 

Η μυθολογία λέει ότι οι γυναίκες του Δίου διαμέλισαν τον Ορφέα διότι, μετά την αποτυχία του να επαναφέρει στη ζωή την αγαπημένη του Ευρυδίκη τις περιφρονούσε. Οι φόνισσες έτρεξαν να ξεπλύνουν τα χέρια τους στον μικρό τοπικό ποταμό Βαφύρα. Ο ποταμός, για να μη δεχτεί το αίμα, χάθηκε στα φαράγγια του Ολύμπου και μετά από μεγάλη διαδρομή, υπόγεια, αναβλύζει καθαρός στο Δίον. Η περιοχή κατοικείται από την πρώιμη εποχή του Σιδήρου (1100 π.Χ.). Το ιερό του Δία ιδρύθηκε εδώ από τους Μακεδόνες, σύγχρονα με τις γειτονικές Αιγές (Βεργίνα) το 700 π.Χ. περίπου. 

Ο βασιλιάς Αρχέλαος ανέδειξε το χώρο σε κοινό ιερό των Μακεδόνων και θεσμοθέτησε τα Μακεδονικά Ολύμπια, θρησκευτικές, αθλητικές και καλλιτεχνικές γιορτές και αγώνες, αφιερωμένα στο Δία. Διαρκούσαν εννέα ημέρες, μία για κάθε μούσα. Εδώ δίδαξε τις τραγωδίες του ο Ευριπίδης και έπαιξε μουσική ο Ορφέας. Εδώ βρέθηκε και ένα εντυπωσιακό μεγάλο πολυφωνικό μουσικό όργανο (1ος π.Χ. αι.), το αρχαιότερο στην Ευρώπη. Από τότε και για αιώνες συγκεντρώνονταν στην πόλη οι Μακεδόνες για να τιμήσουν το Δία, της Μούσες, τον Ηρακλή και τους άλλους Ολύμπιους Θεούς. Ο Μέγας Αλέξανδρος προσευχήθηκε εδώ στο Δία, πριν αρχίσει τη νικηφόρα εκστρατεία του στην Ανατολή. 

Η πόλη είναι τετράγωνη με ευθείς, λιθόστρωτους δρόμους, τέλεια συστήματα ύδρευσης και αποχέτευσης, δημόσια αποχωρητήρια και λουτρά, θέατρο, καταστήματα, δημόσια κτίρια και σπίτια με σπάνιας τέχνης ψηφιδωτά δάπεδα και μοναδικές τοιχογραφίες. Έξω από τα τείχη της πόλης, σε μία μεγάλη έκταση, ανακαλύφθηκαν ναοί της Δήμητρας, της Άρτεμης, του Διονύσου, της Ίσιδος, της Αφροδίτης, με αγάλματα, ενεπίγραφες στήλες, αναθήματα, αρχιτεκτονικά μέλη, ειδώλια, αγγεία κλπ. Ακόμη, θέατρο, στάδιο, μακεδονικοί τάφοι. Ανάμεσά τους, μεταγενέστερες παλαιοχριστιανικές βασιλικές με υπέροχα ψηφιδωτά. Δίπλα στο ναό της Ίσιδος υπάρχουν αγκυροβόλια, που δείχνουν ότι εκεί έδεναν πλοία, στον ποταμό Βαφύρα. Στο αρχαιολογικό μουσείο του Δίου υπάρχουν εκτεθειμένα τα περισσότερα από τα ευρήματα της περιοχής: προϊστορικά, μυκηναϊκά, αγάλματα, βωμοί, επιτύμβια, αρχιτεκτονικά μέλη, όπλα, αγγεία, εργαλεία, νομίσματα, κοσμήματα, ειδώλια, σκεύη, πρωτοχριστιανικά σύμβολα κ.α. Εντυπωσιακά είναι τα αγάλματα της Αφροδίτης, του Διονύσου, του Ασκληπιού, της Ίσιδος, της Μήδειας, το κεφάλι από άγαλμα της Δήμητρας, τα αγάλματα των φιλοσόφων. Από τη Χαλκιδική οργανώνονται ημερήσιες εκδρομές για ξενάγηση στον αρχαιολογικό χώρο και το μουσείο του Δίου. 

Για πληροφορίες απευθυνθείτε στην υποδοχή του ξενοδοχείου σας. 

Φωτογραφίες

Τοποθεσία

Αξιοθέατα

Πέλλα – Βεργίνα

ΠΕΛΛΑ Η Πέλλα απέχει από τον Πολύγυρο περίπου 100 χιλιόμετρα. Στην Πέλλα μετέφερε από τις Αιγές (την Βεργίνα) την πρωτεύουσα των Μακεδόνων ο βασιλιάς Αρχέλαος

Περισσότερα »

Άθως

ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΣΤΗ ΧΕΡΣΟΝΗΣΟ ΤΟΥ ΑΘΩΣ  Το μεγαλύτερο τμήμα της τρίτης χερσονήσου της Χαλκιδικής αποτελεί ξεχωριστή μοναστική πολιτεία με είκοσι μονές και έδρα τους τις Καρυές.

Περισσότερα »

Κοινοποίηση

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn