Άγιο Όρος – Χρήσιμες Πληροφορίες

ΓΡΑΦΕΙΟ ΠΡΟΣΚΥΝΗΤΩΝ ΑΓΙΟΥ ΟΡΟΥΣΘεσσαλονίκη, τηλ.: +30 231 0 252575Ουρανούπολη, τηλ.: +30 2377 0 71421 Η μετάβαση στο Άγιον ΌροςΤηλέφωνα εξυπηρέτησηςΙερά Κοινότης Τηλ. +30 2377 0

Άγιο Όρος – Μοναστήρια

Το Άγιο Όρος αποτελεί ξεχωριστή μοναστική πολιτεία με 20 συνολικά μονές αλλά και σκήτες και ερημητήρια. Η έδρα βρίσκεται στις Καρυές που είναι και πρωτεύουσα

ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΣΤΗ ΧΕΡΣΟΝΗΣΟ ΤΟΥ ΑΘΩΣ 

Το μεγαλύτερο τμήμα της τρίτης χερσονήσου της Χαλκιδικής αποτελεί ξεχωριστή μοναστική πολιτεία με είκοσι μονές και έδρα τους τις Καρυές. Το Άγιον Όρος αποτελεί άβατον στο γυναικείο φύλλο ενώ για να το επισκεφτούν οι άρρενες θα πρέπει να έχουν λάβει άδεια διαμονητήριου. 

Η διαδρομή στη χερσόνησο του Άθως φτάνει έως την Ουρανούπολη, την πύλη του Αγίου Όρους όπως την αποκαλούν, αφού από εκεί αναχωρούν τα πλοία για τις αγιορείτικες μονές. 

Επιλογές διαδρομών για την χερσόνησο του Άθως 
  
Υπάρχουν τρεις διαδρομές για να φτάσετε στην χερσόνησο του Άθως: με αφετηρία τη Θεσσαλονίκη μια διαδρομή είναι να ακολουθήσετε το δρόμο για Πολύγυρο και στο ύψος του Αγίου Προδρόμου να στρίψετε αριστερά. Σ’ αυτή την περίπτωση θα περάσετε μέσα από τον Άγιο Πρόδρομο, χωριό το οποίο φημίζεται για τις ταβέρνες με τα σουβλάκια του. Αν πάλι θέλετε να αποφύγετε την καθυστέρηση στον Άγιο Πρόδρομο, τότε από τον κεντρικό δρόμο θα συναντήσετε μια δεύτερη πινακίδα για Αρναία. Μπορείτε να πάτε και από εκεί. 

Η δεύτερη διαδρομή είναι να φτάσετε μέχρι τον Πολύγυρο (60 χλμ.) και από εκεί να ακολουθήσετε τις πινακίδες για Βράσταμα, Πλανά, να συνεχίσετε για Γομάτι, να βγείτε Ιερισσό και από εκεί να φτάσετε στον τελικό σας προορισμό. 

Η τρίτη διαδρομή είναι να ακολουθήσετε την Εγνατία οδό Θεσσαλονίκης – Καβάλας μέχρι να συναντήσετε έξοδο για Άγιον Όρος. Από εκεί ακολουθείτε το δρόμο για Ιερισσό, Ουρανούπολη, Άγιον Όρος. 

Η χιλιομετρική απόσταση είναι περίπου η ίδια, δηλαδή 127 χλμ. μέχρι την Ουρανούπολη, η διαφορά είναι ότι στην πρώτη διαδρομή θα συναντήσετε πολλές στροφές, θα περάσετε όμως από τη γραφική Αρναία, το Παλαιοχώρι, τα Στάγειρα πατρίδα του μεγάλου Έλληνα φιλόσοφου Αριστοτέλη, τη Στρατονίκη. Η δεύτερη διαδρομή έχει κάποιες στροφές, είναι όμως πιο εύκολη από την πρώτη ενώ η τρίτη διαδρομή είναι σχετικά η πιο άνετη. 

Ακολουθώντας την πρώτη διαδρομή, στο 41,5ο χλμ. είναι η ταμπέλα για Αρναία, Ιερισσό, Άγιον Όρος. Ύστερα από 500 μέτρα φτάνετε στον Άγιο Πρόδρομο. Την Αρναία  τη συναντάτε αφού έχετε διανύσει συνολικά 72 χλμ. Περνάτε από την πλατεία της με τους καφενέδες και τα μαγαζιά που πουλούν υφαντά, μέλι, τσίπουρο, κ.ά. και συνεχίζετε για Παλαιοχώρι (+ 5 χλμ.). Από εκεί δεξιά ο δρόμος οδηγεί προς Μεγάλη Παναγιά, Πυργαδίκια και Άγιο Νικόλαο. Ευθεία περνάει από το Νεοχώρι (+ 3 χλμ.) ενώ ύστερα από 2 χλμ. υπάρχει δρόμος αριστερά για Βαρβάρα, Ολυμπιάδα και Σταυρό. Συνεχίζετε ευθεία για Στάγειρα, γενέτειρα του μεγάλου φιλόσοφου Αριστοτέλη, με το ομώνυμο άλσος και τον ανδριάντα του. Δίπλα στα Στάγειρα η Στρατονίκη, στη συνέχεια το Στρατώνι και από κει και μετά ο δρόμος πλέον συνεχίζει σε ευθεία για Ιερισσό την αρχαία Άκανθο και μια από τις μεγαλύτερες κωμοπόλεις του νομού Χαλκιδικής. Στην έξοδο της Ιερισσού θα συναντήσετε τα καρνάγια ενώ ύστερα από 6 χλμ. φτάνετε στα Νέα Ρόδα χωριό κτισμένο στο στενότερο σημείο της χερσονήσου του Άθω. Δυο χιλιόμετρα μετά τα Νέα Ρόδα είναι η Τρυπητή, από όπου αναχωρούν φεριμπότ για το νησάκι της Αμμουλιανής. Για τις ακριβείς ώρες των δρομολογίων επικοινωνήστε στα τηλέφωνα 23770 31376 λιμενικό φυλάκιοΤρυπητής και 23770 22666 λιμεναρχείο Ιερισσού. Άλλα 7 χλμ. και φτάνετε στην Ουρανούπολη χτισμένη στους πρόποδες του Άθωνα. 

Φωτογραφίες

Τοποθεσία

Αξιοθέατα

Πέλλα – Βεργίνα

ΠΕΛΛΑ Η Πέλλα απέχει από τον Πολύγυρο περίπου 100 χιλιόμετρα. Στην Πέλλα μετέφερε από τις Αιγές (την Βεργίνα) την πρωτεύουσα των Μακεδόνων ο βασιλιάς Αρχέλαος

Περισσότερα »

Ιαματικές Πηγές Αγίας Παρασκευής

Πέντε χιλιόμετρα νότια της Αγίας Παρασκευής, μπροστά στη θάλασσα, βρίσκεται ο οικισμός Λουτρά που αποτελείται κυρίως από παραθεριστικές κατοικίες, εστιατόρια, καφέ-μπαρ, ενοικιαζόμενα δωμάτια και ξενοδοχεία.

Περισσότερα »

Κοινοποίηση

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn