Ορεινή Χαλκιδική Διαδρομή

ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΣΤΗΝ ΟΡΕΙΝΗ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ

Η Χαλκιδική, εκτός από τις πανέμορφες παραλίες και τους δαντελωτούς κολπίσκους με τα κρυστάλλινα νερά, μέσα από τα σπλάχνα της ξεδιπλώνει ορεινές διαδρομές μέσα στα πεύκα, τις δρυς και τις οξιές, με γραφικά χωριά και λιθόστρωτα καλντερίμια, με χωμάτινα μονοπάτια, πλούσια βλάστηση και αρώματα του δάσους.
 
Ξεκινώντας από Θεσσαλονίκη ακολουθείτε την διαδρομή προς Πολύγυρο και στο ύψος του Παλαιόκαστρου (55 χλμ.) αφήνετε την κεντρική οδό και στρίβετε αριστερά. Διασχίζετε το Παλαιόκαστρο και στη συνέχεια ο δρόμος γίνεται ανηφορικός με στροφές ενώ το τοπίο συναρπάζει με τις πολλές δρυς. Στα 9,5 χλμ. από τη διασταύρωση ο δρόμος ευθεία πηγαίνει προς Ταξιάρχη (4 χλμ.) και Πολύγυρο (12 χλμ.)

Λίγο πριν φτάσετε στη διασταύρωση όπου δεξιά κατηφορίζει προς Ταξιάρχη (+ 3 χλμ.) κάντε μια στάση στο χώρο αναψυχής, εκεί όπου υπάρχει εκκλησάκι και μερικοί ξύλινοι πάγκοι για πικνίκ μέσα στο δάσος. Από κει ξεκινάει και μονοπάτι που ύστερα από 800 μ. καταλήγει στο εκκλησάκι της Αγίας Παρασκευής.

Λίγο πιο κάτω από τον κεντρικό δρόμο βρίσκεται το δασαρχείο και οι εγκαταστάσεις του τμήματος Δασολογίας του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Από τη διασταύρωση τώρα δεξιά ο δρόμος οδηγεί προς το κέντρο του Ταξιάρχη, αριστερά προς τα χωριά Ριζά και Παλαιοχώρα και τη γραφική τοποθεσία του Αγίου Παντελεήμονα με το ομώνυμο εκκλησάκι ενώ ευθεία συνεχίζει την ορεινή διαδρομή του Χολομώντα, καταλήγοντας σε ένα άλλο γραφικό χωριό, την Αρναία (+ 16 χλμ.).

Στο σημείο της διασταύρωσης υπάρχει ξύλινη ταμπελίτσα που οδηγεί στο εκκλησάκι Παναγούδα, σε μια υπέροχη διαδρομή 360 μ. μέσα στο δάσος.

Διαδρομή Ταξιάρχη – Αρναία

Αφήνοντας πίσω σας τον Ταξιάρχη και έχοντας ως αφετηρία- για τα χιλιόμετρα τουλάχιστον- το σημείο της διασταύρωσης, ξεκινάτε μια μαγευτική διαδρομή στο ορεινό κομμάτι του Χολομώντα. Στο 1,5ο χλμ. είναι η Ψιλή Ράχη τοποθεσία με καφέ – ταβέρνα, στο 2ο χλμ. το εκκλησάκι του Προφήτη Ηλία όπου το καλοκαίρι στις 20 Ιουλίου γίνεται πανηγύρι και συγκεντρώνει κόσμο από όλα τα γύρω χωριά. Εκεί υπάρχουν και δυο ταβέρνες. Στη συνέχεια της διαδρομής ταμπέλες ενημερώνουν για δασικές διαδρομές και μονοπάτια μέσα στο δάσος.

Στο 9ο χλμ. υπάρχει χώρος αναψυχής ιδανικός για πικνίκ. Σε όλη τη διαδρομή οι οξιές «αγκαλιάζουν» το δρόμο, και είναι ένα τοπίο που πραγματικά αξίζει να το απολαύσετε όλες τις εποχές του χρόνου.

Η συνολική χιλιομετρική απόσταση μέχρι την Αρναία είναι 16 χλμ.

Gallery

Location

Αξιοθέατα

Ιππασία

Ιππικές διαδρομές θα απολαύσετε τόσο στη Σιθωνία όσο και στον ορεινό όγκο του Χολομώντα. Φωτογραφίες Τοποθεσία Δραστηριότητες & Σπορ Κοινοποίηση Share on facebook Facebook Share

Read More »

Κρουαζιέρες

Κασσάνδρα – Περίπλους Τορωναίου Με αφετηρία το Παλιούρι πραγματοποιείται ο περίπλους του Τορωναίου κόλπου. Το ιστιοφόρο «Μένια Μαρία» αναχωρεί στις 09.30 π.μ. και κάνει στάση

Read More »

Share

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn