Πόλεις & Χωριά της Κασσάνδρας

Νέα Μουδανιά 
Οι κάτοικοι της ιδιαίτερα ανεπτυγμένης πόλης της Δυτικής Χαλκιδικής είναι πρόσφυγες που ήρθαν το 1922 από τη Μικρά Ασία. Τα Νέα Μουδανιά σφύζουν από ζωή χειμώνα καλοκαίρι. Τράπεζες, εμπορικά καταστήματα, καφετέριες, μπαράκια, μουσείο αλιευτικών σκαφών και εργαλείων, ταβέρνες και γραφικά ουζερί με θέα τη θάλασσα, ψητοπωλεία, κ.ά. είναι το σκηνικό που θα συναντήσετε. 
Επίσης, κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού πραγματοποιούνται πολιτιστικά δρώμενα προσελκύοντας όλο και περισσότερους επισκέπτες. 

Νέα Ποτίδαια 
Τα παλιά χρόνια ήταν γνωστή με το όνομα «Πόρτες της Κασσάνδρας» ή «Πόρτες» ενώ κατά την αρχαιότητα μαζί με την Όλυνθο ήταν στο επίκεντρο των πολιτικών εξελίξεων. 
Και τη Νέα Ποτίδαια ίδρυσαν το 1922 πρόσφυγες από την Ανατολική Θράκη. Η θέση της είναι στρατηγική αφού ελέγχει δυο κόλπους, το Θερμαϊκό και τον Τορωναίο. Η διώρυγά της η οποία αναφέρεται ήδη από την εποχή του Στράβωνα (1ος αιώνας μ.Χ.) ανοίχτηκε οριστικά το 1930. Σήμερα η Νέα Ποτίδαια αποτελεί σύγχρονο τουριστικό θέρετρο κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, διαθέτει μεγάλη σε μήκος παραλία, μπαράκια και ταβέρνες μπροστά στη θάλασσα, ξενοδοχεία με όλες τις ανέσεις, καταστήματα με τουριστικά είδη, κ.ά. 

Σάνη 
Εδώ βρισκόταν η αρχαία Σάνη η οποία ήταν και αυτή μέλος της Αθηναϊκής Συμμαχίας έως τον 1ο αιώνα μ.Χ. 
Σήμερα η Σάνη αποτελεί πολυτελές παραθεριστικό κέντρο με ξενοδοχειακά συγκροτήματα μπροστά στη θάλασσα αλλά και ιδιωτικές βίλες μέσα στα πευκοδάση. 
Μεταξύ άλλων εντυπωσιάζει ο βυζαντινός πύργος της αγιορείτικης μονής Σταυρονικήτα, στην χερσόνησο του οποίου κάθε καλοκαίρι πραγματοποιούνται αξιόλογες πολιτιστικές εκδηλώσεις. Σύμφωνα με μελέτες αυτή η χερσόνησος πρέπει να ήταν η ακρόπολη της αρχαίας Σάνης. 

Νέα Φώκαια 
Χτισμένη από πρόσφυγες της Μικρά Ασίας το 1922 η Νέα Φώκαια αποτελεί μικρό τουριστικό κέντρο με γραφικό λιμανάκι με ψαρόβαρκες, ταβερνάκια μπροστά στη θάλασσα, λίγες καφετέριες. 
Αυτό που κλέβει την παράσταση είναι ο πύργος του Αγίου Παύλου, πάνω στο λόφο, κτίσμα του 1407. Αποτελεί μετόχι της μονής του Αγίου Παύλου πάνω στο λόφο,  κτίσμα του 1407. Αποτελεί μετόχι της μονής του Αγίου Παύλου ενώ εκεί εγκαταστάθηκε ο αρχηγός της Επανάστασης του 1821 Εμμανουήλ Παπάς. 

Άθυτος 
Θα την ακούσετε Άθυτο ή Άφυτο. Κτισμένη στην άκρη ενός βράχου ο οποίος καταλήγει με έντονες κλίσεις στη θάλασσα, είναι ένα από τα ομορφότερα χωριά όχι μόνο της Κασσάνδρας αλλά όλης της Χαλκιδικής. Μαρτυρίες για την Άθυτο υπάρχουν από τον 1ο αιώνα μ.Χ. Μέχρι τον 14ο αιώνα μ.Χ. εμφανίζεται σε έγγραφα του Αγίου Όρους με το όνομα Άφετος. 
Ο παλιός οικισμός βρίσκεται γύρω από την εκκλησία του Αγίου Δημητρίου (1857) και κατά μήκος τριών βασικών δρόμων από τους οποίους οι δυο καταλήγουν στην εκκλησία. Τα περισσότερα σπίτια είναι διώροφα και διακρίνονται δυο τύποι: ο πλατυμέτωπος με ορθογωνική κάτοψη και ο τετράγωνος με τετράγωνη κάτοψη. Ενδιαφέρον παρουσιάζει η περιοχή Χαμπεζέικα με τα παραδοσιακά σπίτια. 
Ο προϊστορικός λόφος Κουτσόμυλος (σήμερα λειτουργεί ως wine bar), τα λείψανα τειχών αλλά και τα ίχνη αρχαίου λατομείου δείχνουν ότι στα μέσα του 8ου αιώνα π.Χ. είχε ιδρυθεί από Χαλκιδείς αποίκους η αρχαία Άφυτις. Σ’ αυτήν υπαγόταν το ιερό του Άμμωνα Δία, του Διονύσου και των Νυμφών ενώ υπήρξε κι αυτή μέλος της Αθηναϊκής Συμμαχίας. 
Σήμερα η Άθυτος συγκεντρώνει πολλούς αλλοδαπούς που έχουν ανακαλύψει την ομορφιά της αλλά και Έλληνες. Στην πλατεία της ξεχωρίζει το κτίριο Αλετρά στο οποίο λειτουργεί λαογραφικό μουσείο ενώ κατά μήκος του Βράχου, πάνω στον οποίο είναι κτισμένο το χωριό, λειτουργούν ταβέρνες, καφετέριες, μαγαζάκια με διακοσμητικά, λίγα ενοικιαζόμενα δωμάτια. Στο χωριό θα βρείτε και ξενοδοχεία και παραδοσιακούς ξενώνες για ευχάριστη και άνετη διαμονή. 
Μισό χιλιόμετρο μετά την Άθυτο, υπάρχει δρόμος που οδηγεί στη δυτική πλευρά της χερσονήσου και στην Κασσανδρεία (+ 4,7 χλμ.). 

Καλλιθέα
 
Το χωριό πιθανώς πήρε το όνομα του από την πολύ ωραία θέα που έχει από την πλατεία. Εκεί βρίσκεται και η εκκλησία του Αγ. Νικολάου. Στην Καλλιθέα αξίζει να επισκεφτείτε το ιερό του Άμμωνος Δία, το οποίο συνδέεται με την αρχαία Άφυτο. Κατά τους χρόνους της αρχαιότητας, ο Άμμωνας Δίας, η ύψιστη θεότητα του ελληνικού πάνθεου, λατρευόταν, και αυτό αποδεικνύει ο ναός του δεύτερου μισού του 4ου αιώνα π.Χ., αφιερωμένος σ’ αυτόν. 
Σήμερα η Καλλιθέα αποτελεί πόλο έλξης για τη νεολαία και για όλους όσους αγαπούν τη διασκέδαση και την έντονη νυχτερινή ζωή. Εδώ είναι συγκεντρωμένα τα νυχτερινά μαγαζιά, τα κλαμπ, τα μπαράκια και οι ταβέρνες, καταστήματα με είδη λαϊκής τέχνης, κοσμηματοπωλεία, είδη ένδυσης, τράπεζες κ.ά. Στην Καλλιθέα θα βρείτε επίσης πολλά ενοικιαζόμενα δωμάτια και ξενοδοχεία. 
Κατά τους καλοκαιρινούς μήνες στους φωτεινούς σηματοδότες της Καλλιθέας, παρατηρείται έντονη κυκλοφοριακή κίνηση αφού το συγκεκριμένο σημείο αποτελεί κόμβο για την ανατολική και δυτική πλευρά της χερσονήσου Κασσάνδρας. 

Κρυοπηγή 
Η Κρυοπηγή ή Παζαράκια είναι χτισμένη στην πλαγιά ενός λόφου και απέχει από τη θάλασσα 1.200μ. Η μοναδική ιστορική πληροφορία αναφέρεται στον χαλασμό της Κασσάνδρας το 1821. 
Από την πάνω πλευρά του δρόμου αξίζει να περπατήσετε στα δρομάκια του οικισμού, να επισκεφτείτε την πλατειούλα της με τα πετρόχτιστα σπίτια και τα ταβερνάκια. Στην Κρυοπηγή λειτουργούν ξενοδοχεία, ενοικιαζόμενα δωμάτια, κάμπινγκ και παιδικές κατασκηνώσεις. 

Πολύχρονο 
Παλιό χωριό ακουστό από τον 18ο αιώνα το Πολύχρονο αποτελεί καλοκαιρινό τουριστικό θέρετρο συγκεντρώνοντας πλήθος τουριστών. Ενδιαφέρον παρουσιάζει η αρχαία πόλη που ανακαλύφθηκε στη θέση Γερομοίρι κλασικών και αρχαϊκών χρόνων. 
Το Πολύχρονο σήμερα σφύζει από ζωή κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, διαθέτει μεγάλη σε μήκος οργανωμένη παραλία ενώ κατά μήκος του παραλιακού της δρόμου υπάρχουν ταβέρνες και μπαρ. 
Τρία χιλιόμετρα δυτικά του Πολύχρονου, σε υψόμετρο 300 μ. βρίσκεται η λιμνούλα της Μαυρόμπαρας η οποία παρουσιάζει μεγάλο οικολογικό ενδιαφέρον. Αποτελεί μνημείο της φύσης από το 1997 και μοναδικό υδροβιότοπο με δύο σπάνια είδη της νεροχελώνας Emydidae. Γύρω από τη λίμνη υπάρχουν περιπατητικά μονοπάτια, πηγές καθώς και μια σπάνια άγρια βλάστηση. 
Από το Πολύχρονο ξεκινάει δασικός ασφαλτοστρωμένος δρόμος 6,5 χλμ., που καταλήγει στη δυτική πλευρά της χερσονήσου Κασσάνδρας και συγκεκριμένα στο χωριό Κασσανδρινό. 

Χανιώτη 
Είναι κτισμένη πιθανά στη θέση της παλιάς πόλης Αιγή (ή Αιγαί). Η Χανιώτη τους καλοκαιρινούς μήνες αποτελεί ένα πολύβουο κοσμοπολίτικο θέρετρο με σύγχρονα ξενοδοχεία, ενοικιαζόμενα δωμάτια, πιτσαρίες, εστιατόρια, ουζερί, beach bar, καταστήματα με είδη λαϊκής τέχνης, κοσμηματοπωλεία, ντίσκο, ζαχαροπλαστεία, κ.ά.  Από Χανιώτη υπάρχει δρόμος που οδηγεί στη Νέα Σκιώνη και την Αγία Παρασκευή. 

Πευκοχώρι 
Γνωστό και ως Καψόχωρα στο Πευκοχώρι τοποθετείται η αρχαία πόλη Νεάπολις. Πυκνοκατοικημένο χωριό το Πευκοχώρι και κοσμοπολίτικο προσφέρει στους επισκέπτες του άνετη διαμονή, διαθέτοντας ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια. Κατά μήκος της παραλιακής αλλά και στα δρομάκια του χωριού θα βρείτε εστιατόρια, μπαράκια και ζαχαροπλαστεία, σούπερ μάρκετ, καταστήματα κ.ά. 
Στην περιοχή λειτουργούν και παιδικές κατασκηνώσεις ενώ υπάρχει και σχολή καταδύσεων. 
Στα 4,5 περίπου χλμ. από το Πευκοχώρι χωματόδρομος οδηγεί στο Γλαρόκαβο, πανέμορφος φυσικός όρμος. 

Παλιούρι 
Βρίσκεται στη άκρη της χερσονήσου της Κασσάνδρας, και όσον αφορά το όνομα του λέγεται ότι προέρχεται από την παλιουριά, ένα φυτό που ευδοκιμεί στην περιοχή. Στην περιοχή βρισκόταν η αρχαία πόλη Θέραμβος την οποία αναφέρει ο Ηρόδοτος. Αυτή η πόλη βρισκόταν ανάμεσα στις τοποθεσίες Χρούσω και Αράπης (ύψωμα με πανοραμική θέα). 
Το ακρωτήριο της Κασσάνδρας ονομάζεται Κάνιστρο και από το Παλιούρι απέχει 8 χλμ. Υπήρχε ναός του Απόλλωνα Καναστρέου, ήταν ιωνικού ρυθμού και αυτό το μαρτυρεί ένα κιονόκρανο εντοιχισμένο πάνω στο εκκλησάκι του Αγ. Νικολάου. 
Από την παραλία Χρούσω του Παλιουρίου αναχωρούν ημερήσιες κρουαζιέρες για τον περίπλου του Τορωναίου κόλπου ενώ η περιοχή προσφέρεται και για καταδύσεις. 
Διανύοντας 6 χλμ. σε δρόμο με πευκοδάσος δεξιά και αριστερά και καταπληκτική θέα στις δυτικές και νότιες ακτές της Κασσάνδρας, φτάνετε στην Αγία Παρασκευή. Στο 4ο χλμ. Παλιουρίου – Αγίας Παρασκευής λειτουργεί ξενοδοχειακό συγκρότημα. 

Αγία Παρασκευή 
Χωριό γνωστό για τις ιαματικές του πηγές όπου μέσα από τα βράχια αναβλύζουν θειούχα ιαματικά νερά και ενδείκνυνται για διάφορες παθήσεις. Τα λουτρά της Αγίας Παρασκευής απέχουν 5 χλμ. από το χωριό. 
Ύστερα από τρία χιλιόμετρα στο δρόμο για Νέα Σκιώνη βρίσκεται το ξωκλήσι της Παναγίας Φανερωμένης, το οποίο αποτελεί μετόχι της ιεράς μονής της Αγίας Αναστασίας. Διατηρεί τοιχογραφίες αγίων ενώ εντυπωσιακή και θαυματουργή είναι η εικόνα της Παναγίας. Η ιστορία της Παναγίας Φανερωμένης της Ν. Σκιώνης ξεκινάει από τον 16ο αιώνα. Τότε δεν υπήρχε το σημερινό χωριό αλλά το παλιό που ονομαζόταν Τσαπράνι και βρισκόταν στην ομώνυμη τοποθεσία. 
Σύμφωνα με παραδόσεις η Παναγία διάλεξε αυτό το σημείο, δίπλα στη θάλασσα, για το κτίσιμο της εκκλησίας. Οι δε παλιοί διηγούνται ότι από μια πέτρα που βγήκε από τη θάλασσα με την Παναγία ζωγραφισμένη πάνω της ανάβλυζε κάποιο υγρό όταν επρόκειτο να συμβεί κάτι κακό. 

Νέα Σκιώνη 
Παλιά ονομαζόταν Τσαπράνι και βρισκόταν στην ομώνυμη τοποθεσία, 3 χλμ. περίπου βόρεια του σημερινού. Πήρε τη σημερινή της ονομασία υπενθυμίζοντας την αρχαιότερη αποικία της Κασσάνδρας. Υπήρξε μέλος της Αθηναϊκής Συμμαχίας. Σήμερα αποτελεί τουριστικό θέρετρο με ξενοδοχεία, ταβέρνες, ουζερί, καφέ μπαρ και ένα γραφικό λιμάνι. 
Στο δρόμο για την Καλάνδρα θα συναντήσετε την τοποθεσία Μόλα Καλύβα, η οποία αποτελεί επίνειο του Κασσανδρινού. Εκεί κοντά βρίσκεται και η αρχαία Μένδη που κάποτε ανθούσε λόγω της εμπορίας του περίφημου Μενδαίου οίνου ο οποίος κυκλοφορούσε σε ειδικούς αμφορείς. Στα νομίσματά της απεικονιζόταν ο θεός του κρασιού, Διόνυσος. Υπήρξε μέλος της Αθηναϊκής συμμαχίας. 

Καλάνδρα 
Όμορφο χωριό με παλιά πέτρινα σπίτια, το οποίο σύμφωνα με αγιορείτικα έγγραφα που σχετίζονται με το μετόχι της μονής Χειλανδαρίου φαίνεται να υπάρχει από τον 14ο αιώνα. Η Καλάνδρα είναι χτισμένη κοντά στην αρχαία Μένδη, αποικία των Ερετριέων. 

Ποσείδι 
Το Ποσείδι πιθανώς οφείλει το όνομα του στο θεό Ποσειδώνα. Εκεί είναι το ακρωτήρι από τη δυτική πλευρά της χερσονήσου, το οποίο στην αρχαιότητα ονομαζόταν Ποσειδώνιο και όλη η γύρω περιοχή ανήκε στην αρχαία Μένδη. Χαρακτηριστικός δε είναι ο φάρος του. Στο Ποσείδι λειτουργούν φοιτητικές κατασκηνώσεις του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και βεβαίως υπάρχουν ξενοδοχειακά συγκροτήματα, ενοικιαζόμενα δωμάτια, beach bars και ταβερνούλες ουζερί. 

Φούρκα 
Χωριό με παλιά πέτρινα σπίτια και λουλουδιασμένες αυλές. Στα δυο χιλιόμετρα προς την παραλία βρίσκεται η Σκάλα Φούρκας γεμάτη καφετέριες και beach bars, ταβέρνες, φαστ φουντ, μαγαζιά, σούπερ μάρκετ, ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια. 

Κασσανδρινό 
Σε απόσταση 4 χιλιομέτρων από τη Φούρκα, το Κασσανδρινό είναι ορεινό χωριό με πέτρινα σπίτια, και φημίζεται για τις ταβέρνες του που σερβίρουν ντόπια κρέατα. 

Σίβηρη 
Παραθεριστικός παραθαλάσσιος οικισμός με ιδιόκτητα σπίτια, ξενοδοχεία για άνετη και ευχάριστη διαμονή, ταβερνούλες και καφέ μπαρ. 
Στο αμφιθέατρο της Σίβηρης πραγματοποιούνται κάθε καλοκαίρι μουσικές και θεατρικές παραστάσεις που διοργανώνει το «Φεστιβάλ Κασσάνδρας». 

Κασσάνδρεια 
Η Κασσάνδρεια ή Βάλτα είναι το κέντρο των κυριότερων υπηρεσιών της χερσονήσου Κασσάνδρας. Είναι γνωστή από τον 16ο αιώνα, ανέπτυξε σε μεγάλο βαθμό το εμπόριο σιτηρών ενώ διατηρεί ακόμη δείγματα λαϊκής αρχιτεκτονικής. 
Αποτελεί έδρα του δήμου Κασσάνδρας ενώ λειτουργούν και τράπεζες, κέντρο υγείας, εφορία, διοικητήριο όπου στεγάζεται η εφορία, δημόσιο ταμείο και δικαστήρια. 

Φωτογραφίες

Τοποθεσία

Πόλεις & Χωριά

Πόλεις & Χωριά στο Άθως

Ολυμπιάδα Στην βορειοανατολική ακτή της Χαλκιδικής, στο δρόμο για τη χερσόνησο του Άθως βρίσκεται η Ολυμπιάδα, η οποία χτίστηκε μετά τη μικρασιατική καταστροφή από πρόσφυγες σε

Περισσότερα »

Ζερβοχώρια

Τα Ζερβοχώρια αποτελούνται από τα χωριά Γεροπλάτανος και Παλαιοχώρα (ανάμεσα στον Άγιο Πρόδρομο και την Αρναία), μαζί με τους μικρούς διπλανούς οικισμούς Σανά και Ριζά.

Περισσότερα »

Κοινοποίηση

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn