Αρχαιολογικό μουσείο (Πολύγυρος)

Το Αρχαιολογικό Μουσείο Πολύγυρου είναι το σημαντικότερο αρχαιολογικό μουσείο στη Χαλκιδική και βρίσκεται στην πλατεία “Ηρώων” στο κέντρο της πόλης.

Το Μουσείο φιλοξενεί μια ιδανική συλλογή αρχαιολογικών ευρημάτων ολόκληρου του νομού Χαλκιδικής. Τα ευρήματα καλύπτουν την περίοδο από την Εποχή του Χαλκού έως τη Ρωμαϊκή περίοδο και προέρχονται από τα αρχαία Στάγειρα, την Αρχαία Τορώνη, τα Πυργαδίκια, την Άφυτο, τον Πολύγυρο, την Ιερισσό, το Στρατώνι και την αρχαία πόλη της Ολύνθου.

Τα εκθέματα περιλαμβάνουν πήλινα ειδώλια και νομίσματα από την Όλυνθο, βάζα από την Τορώνη, τμήματα της στέγης του ναού του Δία Αμμωνίου από την Καλλιθέα, ξυλόγλυπτα, εξοπλισμό ψαράδων, λάμπες, κοσμήματα και αμφορείς από την Ακάνθο, τώρα την πόλη της Ιερισσού, το άγαλμα μιας γυναίκας από τον 1ο αιώνα π.Χ., από το ιερό ενός θεοποιημένου ήρωα, από το Στρατώνι.

Το μουσείο άνοιξε την πόρτα του στο κοινό το 2019 με έκθεση της συλλογής του Ιωάννη Λαμπρόπουλου.

Μουσείο Αλιευτικών Σκαφών και Εργαλείων (Νέα Μουδανιά)
Στη δημιουργία του μουσείου συντέλεσε ο ακούραστος μόχθος 40 ετών του Σταύρου Κοβράκη, συλλέκτη οστράκων από τις ελληνικές θάλασσες, του Ναυτικού Ομίλου Μουδανιών καθώς και του προέδρου του Σακαλή Δημήτρη.
Σκοπός της δημιουργίας του είναι η διάσωση και ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς. Στοχεύει επίσης στην ενδυνάμωση της οικονομίας της περιοχής. Έχει εκπαιδευτικό και ερευνητικό ρόλο, ενισχύοντας παράλληλα την τοπική ταυτότητα και τη σύνδεση με την ιστορία.
Κατά την επίσκεψη σας θα δείτε αρχαίες άγκυρες, βαμβακερά δίκτυα, καμάκια για αχινούς, αγκίστρια και παραγάδια, μπαλότσες και μακαράδες, μπούσουλες, φανούς, κ.ά. Υπάρχουν τρισδιάστατες αναπαραστάσεις τεχνικών αλιείας όπως το νταλιάνι, η πεζότρατα, το γρι-γρι, ομοιώματα σκαφών καθώς και πλούσιο εικονογραφικό υλικό. Αξίζει να σταθείτε στον μπουγιαντέ, ένα παραδοσιακό αλιευτικό σκαρί που χρησιμοποιούνταν στη θάλασσα του Μαρμαρά και στη χώρα μας έγινε γνωστό από τους πρόσφυγες.
Μαγευτικός είναι και ο κόσμος του βυθού με τις υποβρύχιες πολιτείες και τους θαλάσσιους οργανισμούς, από φύκη μέχρι μεγαλόσωμα ζώα.
Το μουσείο λειτουργεί Τρίτη – Παρασκευή 8.30 – 14.00 και 18.00 – 20.00, Σάββατο και Κυριακή 10.00 – 14.00, ενώ Δευτέρα είναι κλειστά (τηλ. 23730 26166).

Λαογραφικό μουσείο (Άθυτος)
Στην κεντρική πλατεία της Αθύτου, στο ισόγειο του κτιρίου Αλετρά, λειτουργεί λαογραφική έκθεση η οποία έχει δημιουργηθεί με πρωτοβουλία του ζωγράφου Νίκου Παραλή. Τα εκθέματα παρουσιάζουν όλο τον κύκλο της αγροτικής ζωής της εποχής, οικοσκευές, εργαλεία κ.ά. Λειτουργεί απογευματινές ώρες.

Λαογραφικό μουσείο (Αρναία)
Στεγάζεται στο αρχοντικό «Γιατράδικο» το οποίο είναι το πιο παλαιό διατηρημένο σπίτι της Χαλκιδικής (1750-1755), διώροφο, μακεδονίτικης αρχιτεκτονικής με πύργο και χαγιάτι.
Στο ισόγειο του λαογραφικού εκτίθενται γεωργικά αντικείμενα, φωτογραφίες από τις χρονολογίες 1880-1950, διάφορα αντικείμενα από τον καθημερινό βίο των κατοίκων όπως επίσης και μελισσοκομικά, οικοδομικά, ζυμωτικά κ.ά.
Στον ημιώροφο υπάρχουν εργαλεία επεξεργασίας ξύλου, αντικείμενα καφενείου ενώ στον πάνω όροφο θα δείτε έναν αργαλειό, ρόκες και λανάρια, μια παλιά πυροσβεστική αντλία, τοπικές φορεσιές, οκάδες, ένα μαγκάλι, σκάφες που έπλεναν τα ρούχα κ.ά. Αξιόλογη είναι και η αίθουσα με την αναπαράσταση παραδοσιακού σπιτιού της Αρναίας. Λειτουργεί καθημερινά 09.30 – 14.00 (τηλ. 6945 206365 Αγγελική Παρναβέλα).

Άλσος Αριστοτέλους (Στάγειρα)
Στο άλσος Αριστοτέλους εκτός από τον ανδριάντα του μεγάλου φιλόσοφου θα δείτε και 10 όργανα τα οποία δείχνουν μερικά από τα φυσικά φαινόμενα που γίνονται αναφορές στο σύγγραμμα του μεγάλου δασκάλου «Τα φυσικά». Πρόκειται για το πρίσμα, τους οπτικούς δίσκους, το πεντάφωνο, την πυξίδα, το ηλιακό ρολόι, το εκκρεμές, το φακό, τον υδροστρόβιλο, τις σφαίρες αδράνειας και τα παραβολικά κάτοπτρα.
Εντός του χώρου λειτουργεί καφέ εστιατόριο (τηλ. 23770 21130,1).

Φωτογραφίες

Τοποθεσία

Ιστορία & Πολιτισμός

Ιστορία

Η Ελληνική μυθολογία αναφέρεται συχνά στη Χαλκιδική: στην Κασσάνδρα βρίσκεται θαμμένος ο γίγαντας του σεισμού, Εγκέλαδος. Ο Aθως πάλι σχηματίστηκε από το βράχο που έριξε

Περισσότερα »

Βυζαντινά Μνημεία

Βυζαντινός Πύργος Προσφορίου (Ουρανούπολη)  Πρόκειται για έναν από τους μεγαλύτερους και καλύτερα σωζόμενους μετοχιακούς πύργους της Χαλκιδικής. Έχει ύψος 22μ., υπόγειο, ισόγειο και τέσσερις ορόφους

Περισσότερα »

Κοινοποίηση

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn